Semasa dalam
tempoh berpantang, para ibu digalakkan mengambil minuman dan makanan tertentu
yang mempunyai khasiat tersendiri bagi dalaman dan luaran tubuh. Jangan
sesekali mengambil ais ketika dalam pantang ya. Not good. Sebaliknya anda boleh
minum milo atau kopi panas. Milo adalah bagus kerana ianya secara tak langsung
membantu menambahkan susu badan.
REBUSAN MANJAKANI
Bahan-bahannya:
500 ml air
30 gm halia muda – di hiris
20 gm kunyit tua – di hiris
5 biji buah manjakani
2 keping asam keping.
500 ml air
30 gm halia muda – di hiris
20 gm kunyit tua – di hiris
5 biji buah manjakani
2 keping asam keping.
Caranya:
1. Satukan semua bahan ke dalam periuk
2. Jerang di atas api sederhana hingga mendidih
3. Perlahankan api dan renehkan selama 10 minit
4. Tapis dan minum setelah suam.
1. Satukan semua bahan ke dalam periuk
2. Jerang di atas api sederhana hingga mendidih
3. Perlahankan api dan renehkan selama 10 minit
4. Tapis dan minum setelah suam.
REBUSAN PEGAGA
Bahan-bahannya:
5 cawan air
50 gm pegaga
5 cawan air
50 gm pegaga
Caranya:
1. Rebus pegaga bersama air hingga tinggal anggaran 3 cawan.
2. Tapis dan minum setelah suam.
3. Amalkan 2 x sehari
4. Minuman air rebusan pegaga ini membersihkan darah dalam tubuh ibu yang baru melahirkan anak.
1. Rebus pegaga bersama air hingga tinggal anggaran 3 cawan.
2. Tapis dan minum setelah suam.
3. Amalkan 2 x sehari
4. Minuman air rebusan pegaga ini membersihkan darah dalam tubuh ibu yang baru melahirkan anak.
REBUSAN HALIA
Bahan-bahannya:
1 ketul Gula Kabung
4 ketul size 4” Halia Tua (Di hiris)
2 batang serai (Di hiris)
1 Ikat Daun Pandan
3-4 batang Kayu Manis
2 Cubit Cengkih
1 ketul Gula Kabung
4 ketul size 4” Halia Tua (Di hiris)
2 batang serai (Di hiris)
1 Ikat Daun Pandan
3-4 batang Kayu Manis
2 Cubit Cengkih
Caranya:
1. Rebus semua bahan di atas dengan air ¾ penuh periuk.
1. Rebus semua bahan di atas dengan air ¾ penuh periuk.
NOTA : Bahan di atas untuk kegunaan 4 hari….selepas 4 hari buat
yang baru
JUS HALIA KURMA
Bahan-bahannya:
200 gm halia
20 biji buah kurma
750ml air masak
200 gm halia
20 biji buah kurma
750ml air masak
Caranya:
1. Tumbuk halia hingga lumat.
2. Belah 2 biji kurma dan buangkan bijinya.
3. Jerang halia , kurma dan air dalam periuk. Renehkan selama 3 jam.
4. Bila mendidih, perlahankan api.
5. Tapis dan kemudian hidangkan panas atau suam.
1. Tumbuk halia hingga lumat.
2. Belah 2 biji kurma dan buangkan bijinya.
3. Jerang halia , kurma dan air dalam periuk. Renehkan selama 3 jam.
4. Bila mendidih, perlahankan api.
5. Tapis dan kemudian hidangkan panas atau suam.
REBUSAN MANJAKANI
Bahan-bahannya:
5 biji buah manjakani
500ml air
2cm kunyit tua
2 keping asam keping
5 biji buah manjakani
500ml air
2cm kunyit tua
2 keping asam keping
Caranya:
1. Satukan semua bahan dalam periuk
2. Jerang di atas api sederhana hingga mendidih
3. Perlahankan api dan renehkan selam 10 minit.
4. Tapis dan minum air ini setelah suam.
5. Manjakani berfungsi untuk mengering dan mengetatkan pangkal rahim. Tidak sesuai di minum oleh gadis kerana di takuti penyebab mandul.
1. Satukan semua bahan dalam periuk
2. Jerang di atas api sederhana hingga mendidih
3. Perlahankan api dan renehkan selam 10 minit.
4. Tapis dan minum air ini setelah suam.
5. Manjakani berfungsi untuk mengering dan mengetatkan pangkal rahim. Tidak sesuai di minum oleh gadis kerana di takuti penyebab mandul.
Walaubagaimanapun, anda boleh mendapatkan dulu pendapat dari bidan
atau orang lama tentang kesesuaian bahan-bahan yang terdapat dalam
resepi-resepi tersebut dan hari perlu diminum.
Sebahagian dari air minuman di atas juga sesuai di amalkan oleh
mereka yang telah berkahwin. Bahan bahannya mudah didapati dan senang di
sediakan.
Selamat Mengamalkannya ;D
Jus Sengat Dara
Terdapat 14 jenis bahan herba yang selamat untuk digunakan. Bahan-bahan tersebut adalah seperti Delima, Madu, Habatussauda, Zafaran, Kacip fatimah, Kunyit, Mas Cotek, Goji, Serbuk Mutiara, Black Cohosh, Lobata, Mirifica, Manjakani dan Akar Serapat
No comments:
Post a Comment