Wednesday, 17 September 2014
Resepi dalam pantang~BILIS MASAK ASAM~
Bahan-bahan ( semangkuk khas untuk ibu )
7 ulas bawang merah (nak lebih pun takpe) #
3 ulas bawang putih (blh juga dilebihkan) #
1 inci/lbh halia #
1/2 cawan ikan bilis halus (yg besar sambal jd kasar-x sedap)
1 sudu teh serbuk lada hitam
sedikit pati ayam (saya guna Knorr) *tak letak pun takpe
secekak daun pegaga -dipotong halus
2 cawan air
saya tak guna garam/gula sbb guna kiub pati ayam..kalau tak letak kiub tu blh tambah garam ye
Cara-cara
Bahan-bahan # dimayang halus.
Panaskan kuali & masukkan air bersama pegaga, bawang,halia,serbuk lada hitam dan air asam jawa.
Biarkan mendidih, guna api perlahan je..
Setelah mendidih, masukkan ikan bilis yg dah dibasuh bersih, pati ayam dan serbuk perasa.
Masak sehingga bahan menjadi pekat dan bolehlah dihidangkan, makan ngan nasi panas..
*Sambal ni boleh di masak & disimpan dlm peti ais, bila nak mkn je cuma panaskan, tambahkan air jika dah pekat*
*Sesuai utk yg berpantang sendirian & suami bekerja, ada masa suami blh masakkan & simpan, blh tahan seminggu*
sumber : http://www.myresipi.com/
Labels:
Resepi berpantang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment